Lus 1262
Lus 1262

Vooruitblik Dender-KVK

In 2001 fusioneerde FC Denderleeuw met Eendracht Hekelgem. In 2005 fusioneerde de nieuwgevormde club met Verbroedering Denderhoutem. Alles op een rijtje gezet werd dat FC Verbroedering Dender Eendracht Hekelgem, zeg maar FCV Dender EH.

04/08/2024

De eerste keer

KVK speelde in het seizoen 1996-1997 voor het eerst tegen het toenmalige FC Denderleeuw in tweede klasse. Uit werd het 2-0 maar thuis won de Veekaa met 3-0 dankzij twee goals van Fodé Camara en één van Jurgen Heymans.

Maar in het seizoen 2008-2009 stonden KVK en het inmiddels nieuwe FCV Dender EH voor het eerst tegenover elkaar. In Denderleeuw werd het 1-0 en ook in Kortrijk won Dender, al was dat helemaal op de valreep. Betremieux maakte immers in de 90ste minuut gelijk maar De Storme trapte in de 94ste minuut een strafschop tegen de touwen, goed voor 1-2.

De laatste keer

De laatste ontmoeting tussen beide teams, die elkaar nog maar vijf keer ontmoetten, had plaats op Allerheiligen 2023 in het Fernand Beeckmanstadion. Dender was toen nog een tweedeklasser geleid door Timmy Simons, KVK werd gecoacht door Glen De Boeck. De teams stonden tegenover elkaar voor de Croky Cup in een matige partij waarin de thuisploeg zeker niet de mindere was.

De wedstrijd kreeg dertig minuten extra time aangezien het na 90 minuten nog 1-1 gelijk stond. Rajsel scoorde al vroeg na een Kortrijkse blunder, Kadri maakte op het halfuur gelijk vanop de stip. Dender verloor nog een speler met rood, maar KVK kon daar niet van profiteren zodat het via strafschoppen moest worden uitgemaakt. Ojo, Mehssatou, Davies en Kadri scoorden. De ultieme penalty van Kadri was een kunstje: een pure panenka, goed voor winst.

De strafste keer

De strafste keer was – raar maar waar – geen onderlinge wedstrijd op hetzelfde veld. Het gebeurde op de slotdag van het seizoen 2008-2009, het eerste jaar dat de Veekaa weer in de hoogste reeks speelde.

Dat seizoen moest het aantal clubs van 18 naar 16 worden gereduceerd. Tubize en Bergen zakten al zeker. De 15de en 16de (Roeselare) moesten spelen met de tweedeklassers Lierse en Antwerp met maar één plaats in eerste klasse te begeven.

Maar wie werd veilig 14de en wie werd die ongelukkige 15de? Dender had één punt nodig voor de zekerheid, KVK moest winnen in Westerlo en hopen dat Charleroi zou gaan winnen in Dender. Zo geschiedde: KVK won 1-3 in Westerlo en Dender, dat verloor zowaar in eigen huis van Charleroi met 1-2.

Roeselare won daarna de eindronde, Dender zakte naar tweede klasse en kwam nooit meer terug, tot… dit seizoen.

Deze keer

Dender heeft zijn start in de Jupiler Pro League alvast niet gemist. Het begon met een nuttig 0-0 gelijkspel tegen Union en het vervolgde met een opmerkelijke 1-2 zege op AA Gent. Goed voor 4 op 6.

Voor Dender scoorden Soladio die er ook in de Beker tegen de Veekaa al bij was en Berte die overkwam vanuit Oostende. Na het afscheid van Timmy Simons werd Vincent Euvrard de nieuwe coach. Euvrard slaagde er vorig seizoen niet in Zulte terug te brengen naar de hoogste reeks.

KVK dat in zijn eerste thuismatch tegen Gent beter verdiende dan 0-1 verlies maar vorige zondag dan wel ging winnen met 1-2 op Cercle, staat voor een tweede opeenvolgende verplaatsing. Bij winst springt de Veekaa over Dender in de stand.