WhatsApp Image 2024 05 26 At 14.00.44
WhatsApp Image 2024 05 26 At 14.00.44

Van Nickel tot Davies

KV Kortrijk staat voor de 77ste keer tegenover Standard. Alle wedstrijden speelden zich uiteraard af in Eerste Klasse of in de Beker van België waarin de Veekaa de Rouches ook regelmatig een pak voor de broek verkocht.

14/08/2024

De eerste keer

Toen KVK voor het eerst promoveerde naar de hoogste reeks, gaf het meteen zijn naamkaartje af in Luik. Op 24 oktober 1976 wonnen de Kerels met 0-1 op Sclessin. Het doelpunt kwam van de Duitser Harald Nickel en dat was meteen de aanleiding voor zijn transfer op het einde van het seizoen van Kortrijk naar… Standard.

Nickel werd bij de Rouches meteen Belgisch topscorer en trok daarna naar Eintracht Braunschweig en Borussia Mönchengladbach. Hij was bovendien drie keer Duits international. Hij overleed in 2019 op 66-jarige leeftijd.

Een week na de thuisnederlaag tegen de Kortrijkse nieuwkomer was Standard al op tegenbezoek voor een wedstrijd om de Beker van België. En weer won de Veekaa, nu met 2-1 via twee goals van Johan Vermeersch.

De laatste keer

In augustus 2023 toen het voor geen meter liep bij KVK werd het dan toch 1-1 bij de komst van Standard. Isaak Davies opende de score met zijn eerste van 12 doelpunten voor de Veekaa, een typische Davies-ren en Bodart op het verkeerde been. Na de pauze konden de Rouches nog wel gelijkmaken op corner.

Beter verging het tijdens het allerlaatste duel in januari 2024 toen de Veekaa voor het eerst onder leiding van Freyr Alexandersson ging winnen in de Luikse Hel. Felipe Avenatti zorgde er voor de winnende 0-1 met deze ploeg: Pirard; Mampassi, Silva, Fujii; Ojo, Kana, Sissako, Kadri, Mehssatou; Avenatti en Davies. Vielen in: Afolabi, El Idrissy en Malinov.

De strafste keer

Het gebeurde op 4 februari 2017. Het liep voor geen meter bij de Veekaa dat al acht keer op rij had verloren, maar met wat meeval dan toch eindelijk eens thuis kon winnen tegen Lokeren. Winnen op Standard kon de ploeg – die gelukkig wel een degelijke heenronde had gespeeld – weghouden uit de degradatiezone. En dat gebeurde. Niet zomaar zelfs: Teddy Chevalier opende de score en gaf daarna twee voorzetten waarmee Idriss Saadi voor evenveel doelpunten zorgde: 0-3.

De perfecte krul bij de laatste goal en de onvoorstelbare score zorgden ervoor dat het thuispubliek ging applaudisseren voor de bezoekers.

Deze keer

Er was de hele zomer veel te doen over Standard Luik. Het heeft financiële problemen, het zoekt een overnemer, etc. Maar na drie wedstrijden heeft het team van Ivan Leko wel nog altijd niet verloren. Meer zelfs: het incasseerde nog geen enkel doelpunt. En dankzij die ene goal die Marko Bulat al scoorde behaalde het zowaar al 5 punten. Genk-Standard werd 0-0, Standard-Club Brugge 1-0 en Standard-Mechelen 0-0. In die laatste wedstrijd troffen de Rouches wel drie keer het doelkader.

KVK is gewaarschuwd: je komt niet gemakkelijk doorheen de Luikse defensie!

Ik ben erbij