1F7CCB53 0378 43E9 A754 8B7EE9BC13C9
1F7CCB53 0378 43E9 A754 8B7EE9BC13C9

Twee keer op rij 1-0

KV Kortrijk won de jongste twee thuiswedstrijden tegen Club Brugge telkens met 1-0. Geen twee zonder drie, zegt het spreekwoord dan.

11/09/2024

KVK en Club Brugge staan voor de 44ste keer tegenover elkaar in het Guldensporenstadion. De Veekaa won al 14 West-Vlaamse derby’s tegen Club en speelde 8 keer gelijk.

De eerste keer

Toen KV Kortrijk in 1976 debuteerde in de hoogste reeks eindigde het vlotjes 12de van 18 ploegen. Club Brugge werd dat seizoen kampioen vóór Anderlecht en Standard. De eerste afspraak tussen beide teams had plaats in Olympia (3-1), de tweede in het Guldensporenstadion waar blauw-zwart met 1-2 kwam winnen ondanks een doelpunt van Chris Muylle.

Twee jaar later pakte de Veekaa toch al een punt bij zijn thuismatch tegen Club, en nog een seizoen verder – in oktober 1980 – werd voor het eerst gewonnen van Club. Alain Legge pakte nogal wat ‘gemaakte’ goals van de Bruggelingen en het enige doelpunt van de dag viel aan de overkant toen Leen Barth een ver schot van Johan Vermeersch door de handen liet glippen.

KVK deed het onder aanvoering van Henk Houwaart met Alain Legge, Michel Timmerman, Luc Vanneste, Ghislain Vergote, Luc Bourgois, Boudewijn Braem (Johan Devolder), Gerd Körner, Francis Pomini, Didier Quain, Johan Vermeersch en Djamel Zidane (Bert De Lamper).

Een jaar later werd het zelfs 3-1 met doelpunten van Jan Peters, Bert De Lamper en… de onlangs overleden doelman Luc Vanderschommen die alle strafschoppen (binnen)trapte.

De laatste keer

Het voorbije seizoen, op 21 oktober 2023, won KVK met 1-0 van Club Brugge. Het bleef spannend tot in de slotfase. Tom Vandenberghe redde eerst met behulp van het doelhout twee doelrijpe Brugse kansen, waarna Isaak Davies de enige goal van de avond scoorde. Dat gebeurde nadat David Henen de bal ontfutselde van Vetlesen en zo de Welshman wegstuurde. Die rondde kundig af.

Club kreeg nog wel een strafschop toen Marco Kana ongelukkig in de fout ging net binnen de ‘carré’, maar Skov Olsen trapte die hoog over. Zo bleef het 1-0 voor dit gezelschap: Vandenberghe, Mampassi, Silva, Kana, El Idrissy, Malinov, Sissako, Ojo, Avenatti, Davies, Henen. Vielen in: Kadri, De Neve en Seck.

Eerder dat kalenderjaar, op 18 maart 2023, won KVK ook al met 1-0 onder aanvoering van Bernd Storck in volle Operatie Redding. Abdel Kadri kreeg toen de bal van Kristof D’Haene nabij de hoekschopvlag, zwenkte naar binnen en trapte die dan met rechts heerlijk buiten het bereik van Mignolet in de verste hoek.

De strafste keer

De strafste keer? Dat was natuurlijk die keer in oktober 2013 toen Michel Preud’homme voor de eerste keer als trainer van het ongeslagen Club Brugge op bezoek kwam. Hij wist meteen hoe laat het was.

Het Guldensporenstadion was uitverkocht voor een heuse spektakelmatch getekend Ivan Santini. De Kroaat opende met een strafschopgoal nadat Odjidja Stijn De Smet onderuit had gelopen. Even later was het Engels die De Smet schoffelde maar zonder VAR kon de ref best nog beslissen dat hij de bal niet opnieuw op de stip zou leggen.

Club stelde gelijk maar Coulibaly en nog eens Santini liepen uit tot 3-1 waarna publiekslieveling Oh-Ivan-Santini in de toegevoegde tijd vanop de stip de 4-1 vastprikte. Een onvergetelijke avond was dat.

Die ploeg? Darren Keet, Brecht Capon, Michael Heylen, Romain Reynaud, Zarko Tomasevic, Stijn De Smet, Gertjan De Mets, Nebojsa Pavlovic, Mustapha Oussalah, Ivan Santini, Elimane Coulibaly (Invallers: Benito Raman, Teddy Chevalier en Dylan Ragolle)

Deze keer

Deze keer is Club Brugge op bezoek met in het achterhoofd de eerste wedstrijd in de Champions League die het vier dagen later in eigen huis speelt tegen Borussia Dortmund.

De voorbije dagen miste het tien spelers die werden opgeroepen voor hun nationale ploeg, hetzij voor de selectie van het eerste elftal dan wel voor die van de U21.

KVK zag Ambrose en Gunnarsson naar hun thuisland reizen voor een internationale selectie. Ambrose gaf na een verre trip naar Guadeloupe de assist voor de 1-0 zege tegen Suriname.

Club kende een moeizame start in de huidige competitie maar staat intussen alweer 3de met 10 punten, 3 meer dan KVK. Op verplaatsing verloor het met één doelpunt verschil bij Standard en Genk maar won met één goal verschil op Dender.

De Veekaa heeft in eigen Guldensporenstadion een onverdiende nederlaag (0-1 tegen Gent), een 1-0 zege tegen Standard en een slecht beloond gelijkspel (1-1 tegen STVV) op de teller.  Ook dit seizoen ontvangt het de landskampioen in een nu al bijna uitverkocht huis.