WhatsApp Image 2024 05 11 At 18.22.22 2

Traditie van draws

KV Kortrijk en Charleroi hebben een traditie van draws. Van de 62 onderlinge ontmoetingen eindigden er liefst 23 op een gelijkspel. Na vier speeldagen staan beide teams nu ook gelijk: beide zijn 6de met 6 op 12.

24/08/2024

De eerste keer

Eén seizoen maar ontmoetten KVK en Charleroi elkaar in tweede klasse. Het was in het derde bestaansjaar van de Veekaa (’73-’74) waarbij op Mambourg 3-3 gelijk werd gespeeld en twee weken later in Kortrijk 1-1. Daarmee was de traditie van de draws ingezet.

Immers, toen beide teams elkaar voor het eerst ontmoetten in eerste klasse, verliep het niet anders. Dat was in het seizoen 1976-’77 met als resultaat 0-0 en 2-2. Om het af te leren werd het een jaar later zowaar 2-2. Vijf draws op een rij om te beginnen!

De laatste keer

Vorig seizoen stonden de twee clubs vier keer tegenover elkaar aangezien beide behoorden tot de beruchte Degradatiepoule. Drie keer verloor KVK van de Carolo’s maar één keer ook won het en dat was meteen een heel belangrijke zege in de strijd om het behoud.

Het was 3 februari 2024. KVK was onder leiding van Freyr Alexandersson aan de Operatie Redding begonnen en winst tegen Charleroi was daarbij haast een must. Het gebeurde: Isaak Davies – dit seizoen wegens een blessure helaas voor maanden out bij Cardiff City – scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd net voor de rust: 1-0. Goed voor drie belangrijke punten en veel frustratie bij de tegenstander.

KVK speelde met: Pirard, Fujii, Silva, Tsunoda, Ojo, Kadri, Sissako, Bruno, Mehssatou, Avenatti en Davies. Vielen in: Afolabi, El Idrissy, Malinov en Mampassi.

Charleroi was nadien meteen safe als eerste van de Degradatiepoule en won ook zijn beide wedstrijden tegen de Veekaa. Op de laatste speeldag won het in eigen huis met 3-1 maar waren beide teams achteraf uitbundig tevreden: dankzij de zege van Eupen tegen RWDM mocht KVK immers nog met Lommel in de strijd gaan voor het behoud. De rest is geschiedenis.

De strafste keer

Winnen op Mambourg blijft voor alle bezoekers altijd een lastige klus. KVK slaagde er vier keer in. Voor het eerst in het seizoen 2008-’09 (1-2 met doelpunten van Bakx en Coulibaly), daarna in 2013-’14 (1-2 met drie goals in vijf minuten: eerst Maxime Chanot, dan Pollet voor de Zebra’s, en meteen daarop Benito Raman), een jaar later opnieuw (0-2 met goals van Santini en een own goal na een fameuze blunder van de thuisdoelman) en voor het laatst in augustus 2018. Toen scoorde Felipe Avenatti vroeg in de wedstrijd en maakte Mboyo er 0-2 van in de laatste minuut.

Toch waren er ook twee ‘speciallekes’. Omwille van corona werd de laatste speeldag van het seizoen 2019-2020 definitief afgelast. Dat zou dan Charleroi-Kortrijk geworden zijn, zodat de Veekaa voor één jaar niet naar de Borinage op visite moest. En ook ongewoon was de wedstrijd in oktober 2022 toen er wél weer supporters waren toegelaten maar die van Kortrijk protesteerden tegen een competitiematch die zowaar op een dinsdagavond om half zeven moest worden gespeeld. Niemand dus in het bezoekende vak uitgenomen één KVK-fan die zich van geen kwaad bewust vanuit Gent met de trein naar Charleroi was gespoord en meteen nationaal nieuws werd.

De wedstrijd eindigde op 2-2 na de late gelijkmaker van invaller Avenatti waarop de Carolo-fans het zo bont maakten dat de partij tien minuten moest worden onderbroken voordat de laatste minuten toch nog konden worden uitgespeeld.

Deze keer

De kalendermaker heeft weinig compassie met de Kortrijkse fans. Die moeten zondagavond naar Charleroi en zullen niet voor middernacht terug thuis zijn.

Beide teams staan na 4 speeldagen ex-aequo 6de met 6 op 12. Charleroi opende het seizoen met een nipte 0-1 nederlaag tegen Antwerp, won dan wel met 1-4 op STVV en meteen daarop ook met 1-0 van Gent dankzij de winning-goal in ‘Mazzu-time’, en verloor vorig weekend met 1-0 op Union door een penaltygoal alweer in de toegevoegde tijd.

Daan Heymans stond al in voor drie doelpunten in het team van Rik De Mil. Andere blikvangers zijn achteraan Andreou, op het middenveld Zorgane, op de flank Bernier en in de spits Badji. In doel staat na het vertrek van Koffi de jonge Mohamed Koné, overgenomen van Le Havre.

Bij KVK is Brecht Dejaegere terug. Brecht speelde zijn laatste wedstrijd voor KV Kortrijk elf jaar (!) geleden op 3 augustus 2013 en is nu weer vol ‘goesting’ en ambitie na omzwervingen via Gent, Toulouse en het Amerikaanse Charlotte terug waar het allemaal begon.