WhatsApp Image 2024 07 28 At 17.42.33 2
WhatsApp Image 2024 07 28 At 17.42.33 2

"Ons herpakken tegen Standard!"

Nayel Mehssatou is met 2,5 jaar dienst op de teller een van de spelers uit de huidige kern die het langst voor KV Kortrijk voetbalt. Hij is er nog altijd maar 22 maar kan al terugblikken op 74 wedstrijden voor de Veekaa en 8 voor… de nationale ploeg van Chili.

14/08/2024

Of hij eerst eens iets wil verduidelijken. Hij heet voluit Nayel Rayan Mehssatou Sepulveda. “Mijn voornaam is Nayel, de tweede naam die mijn ouders mij gaven is Rayan, ik draag de familienaam van mijn papa, Mehssatou, en ook die van mijn mama, Sepulveda”, zegt hij. “Mijn vader is van Marokkaanse afkomst, mijn moeder is Chileense. Ze ontmoetten mekaar in Brussel.”

Beiden zijn dokter in Zellik. “Ik werd streng maar rechtvaardig opgevoed”, vertelt Nayel. “Aangezien ik vanaf mijn zesde al bij de jeugd van Anderlecht voetbalde, was het ook niet de bedoeling dat ik veel zou gaan stappen.”

Kompany

Zijn grote broer koos helemaal niet voor het voetbal. “Hij komt af en toe eens uit sympathie kijken”, beseft Nayel. Thuis was voetbal dan ook niet het belangrijkste gespreksonderwerp.

Het belette Nayel niet om jaar na jaar met de beteren van zijn generatie omhoog te klimmen binnen de jeugdwerking van Anderlecht. “Bij de jongens van 2002 zaten ook nog Doku, Kana, El Hadj, Sardella, en vele anderen die ik uiteraard nog ken. Toen Vincent Kompany trainer was, haalde hij in februari 2021 vijf jongeren waarbij ik naar de  A-kern. Hij had gezegd dat er na zes maanden twee zouden mogen blijven. Het waren Debast en ik. Kompany was een hele goeie trainer, absoluut, ik heb er heel veel geleerd, maar ik vind het wel jammer dat ik geen kans kreeg om ook maar één keer in de ploeg te staan.”

Van hem zei Jean Kindermans, toenmalig opleidingshoofd van de Anderlecht-jeugd: “Nayel is polyvalent, technisch sterk, heeft de goede mentaliteit en de juiste werkethiek.”

“Ik ben polyvalent”, bevestigt Nayel. “Ik kan links en rechts op de flank spelen en ook als verdedigende middenvelder.” Bij KVK begon hij het nieuwe seizoen trouwens centraal op het middenveld. “Ik vind mijn polyvalentie een pluspunt, ik doe er voordeel bij, zo krijg ik meer speelminuten dan mocht ik maar op één positie kunnen uitkomen.”

Als rechterflankspeler trok hij vorig seizoen tijdens de Play-Downs met KVK naar RWDM voor een wedstrijd van do or die. De Veekaa had net thuis verloren van Molenbeek en stond dicht bij de degradatie. Daar was het dat Nayel zijn tot hiertoe enige doelpunt voor de Kerels scoorde. Een bijzonder belangrijke goal. “Hadden we daar verloren, dan was het gedaan. Maar ik kreeg een mooie dieptepass van Joao Silva en maakte het af.” Hij maakte de bal dood met de rechter en schoof hem dan kundig met de linker voorbij de doelman naast de verste paal binnen. Een beauty.

Acht keer voor Chili

De Chileense kranten wijdden ruime artikels aan ene Nayel Mehssatou toen hij in juni 2022 voor het eerst werd opgeroepen voor de Chileense nationale ploeg. Tot dan was hij niet bekend in het land van zijn moeders familie. Bij Anderlecht stond hij nooit in de basis, bij Kortrijk nog maar enkele maanden. De hele stamboom van zijn moeder Michelle Sepulveda werd erbij gehaald.

Nayel kreeg van bondscoach Eduardo Berizzo meteen 90 minuten voor de oefenwedstrijd tegen Zuid-Korea. Later speelde hij met de Roja nog tegen zeven andere teams. “Tussen het WK en de Copa America werden een jaar lang alleen vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. Daarna was ik erbij voor de eerste wedstrijd van de Copa America tegen Uruguay in september 2023.”

Een blessure hield hem weg uit latere selecties maar nu hij uitsluitend en definitief nog voor het nationale elftal van Chili mag uitkomen, wacht hij op nieuwe oproepen.

Geen problemen in Menen

Nayel vond meteen bij zijn komst naar KVK een appartement in Menen, waar hij intussen al tweeëneenhalf jaar met zijn vriendin woont.

Menen, is dat niet ‘de marginaalste stad van Vlaanderen’ volgens een of andere facebookpagina?  “Heb ik ook gelezen. Ik weet niet waar ze het halen. Ik loop niet zo vaak in de stad maar ik heb nog op geen enkel moment iets negatiefs ondervonden in Menen”, reageert hij. “Ik kom uit het Brusselse en ken best wel het verschil.”

Komt daarbij dat KVK heel veel supporters heeft uit Menen. Die zullen er ook zondag weer bij zijn als hun team in eigen huis Standard ontvangt. Een ploeg waartegen de Kerels al vaker goede uitslagen neerzetten trouwens. “Zelfs vorig seizoen, toen we niet zo sterk waren, verloren we niet van Standard”, weet Nayel.

En dit seizoen? “We hadden een slechte dag vorige zaterdag in Dender. Dat moeten we meteen achter ons laten door een goede prestatie neer te zetten tegen Standard.”

Ik ben erbij!