DSC 0869
DSC 0869

Nacho Ferri: in het spoor van Tuta

Nacho Ferri speelde in Cardiff zijn eerste wedstrijd voor KV Kortrijk. Te gast bij AZ volgde de tweede. En over een week wordt van hem verwacht dat hij de aanval leidt bij de eerste thuismatch van de competitie tegen AA Gent. Nacho is er pas 19, maar heeft er alle vertrouwen in.

21/07/2024

“Ik was pas 16 toen ik vanuit Spanje naar Frankfurt verhuisde”, vertelt hij. “Ik kende geen woord Duits, amper wat Engels. Ik heb er leren mijn plan trekken.”

Nacho is enig kind van het gezin Ferri. “Natuurlijk had mijn moeder hartpijn en angst toen in het huis al op mijn 16 verliet voor het verre Duitsland, maar ze wist dat het mijn droom was om profvoetballer te worden en dat ik die kans moest grijpen.”

Corona was daarbij een goede zaak voor de tiener. Hij begon te voetballen in zijn eigen dorp Montaverner, een uurtje rijden vanuit Valencia,  ging op zijn 8ste voor het hoger aangeschreven Ontinyent spelen en op zijn 13de voor UD Alzira, een club met een hooggeprezen jeugdwerking.

“Eintracht Frankfurt had een scout in Valencia. Omwille van corona kon die niet meer terug naar Duitsland en ging hij kijken naar de betere jeugdclubs in de regio. Ik was pas 16 maar ik speelde bij de U19. Hij merkte mij op.”

Tuta achterna

Bij Frankfurt trof hij enkele spelers die ook Spaans spreken. De Ecuadoraanse international  Willian Pacho, waarvan Nacho weet dat hij van Antwerp komt net als de Portugees Aurelio Buta. En ook die andere Portugees Tuta, nog welbekend in Kortrijk.

Tuta kwam in augutus 2019 op zijn 19de naar KVK, verhuurd door Frankfurt, maar werd door Yves Vanderhaeghe pas op 24 november noodgedwongen voor het eerst opgesteld. Goed voor een uitstekende prestatie trouwens als jonge centrale verdediger bij de  0-0 tegen Anderlecht.

“Natuurlijk heb ik met Tuta over Kortrijk gepraat. Ik weet dat hij maanden heeft moeten wachten. Maar daarna speelde hij alles hier in Kortrijk wat meteen de basis was voor zijn carrière bij Eintracht,” zegt Nacho. Tuta is al jaren een vaste waarde bij Frankfurt waar hij alles speelt tot en met de finale van de Europa League, met strafschoppen gewonnen van Rangers.

Nacho zelf kwam het voorbije seizoen vier wedstrijden op het veld in de Conference League tot Frankfurt door Union werd uitgeschakeld.

Goalgetter

In Frankfurt speelde hij eerst nog even bij de U19 maar al gauw met het tweede team van Eintracht in de Hessenliga, het vijfde niveau in Duitsland, waar hij in 33 wedstrijden instond voor 26 goals en 11 assists. De ploeg promoveerde daarmee naar de Regionalliga waar zij vorig seizoen uitkwam. “Ik behoorde toen al wel tot de A-kern zodat ik nog weinig met het tweede team samen was. Ik speelde er nog maar tien wedstrijden”, vertelt hij. Wat hij er niet bij zegt: alweer goed voor tien doelpunten.

Bij het eerste elftal in de 1. Bundesliga werd de amper 19-jarige centrumspits acht keer ingebracht. En één keer al scoorde hij ook. Het was best een knap doelpunt, uit bij Union Berlin. Nacho zette een dubbelpas op en werkte dan gevat af naast de uitkomende doelman. Als je hem zegt 4 november 2023, weet hij meteen waarnaar je refereert.

"Sneller dan je denkt"

Nu start voor hem een nieuw avontuur. “Ik heb meer speelminuten nodig om me te ontwikkelen. Ik hoop die hier te krijgen”, zegt hij.

Jawel hoor, hij bekeek al beelden van wedstrijden van KVK. “Vooral toen de supporters na de laatste match op het veld liepen en hoe ze de spelers aanmoedigen vanuit de staantribune vind ik fantastisch”, zegt hij.

Me zijn 1m92 moet hij als het ware Felipe Avenatti vervangen. Of hij van zichzelf vindt dat hij hetzelfde type speler is? “Niet helemaal. Ik kan ook spelen met mijn rug naar doel en medespelers de bal aanreiken zoals hij, maar ik ben wel sneller dan Avenatti”, zegt hij. “Ja, ik ben sneller dan je denkt”, lacht hij.

Nacho Ferri, de eerste Spanjaard ooit bij KV Kortrijk, heeft afspraak met de fans. Afspraak zondag 28 juli om 16 uur bij de komst van AA Gent.