WhatsApp Image 2024 08 18 At 18.47.14 4
WhatsApp Image 2024 08 18 At 18.47.14 4

KVK-STVV Of… Dejaegere – Lattanzio

Er is iets speciaals aan het duel KVK-STVV van komende zondag; onze ‘nieuwkomer’ Brecht Dejaegere en de STVV-coach Christian Lattanzio zijn goede bekenden. De Italiaan was namelijk de trainer van Brecht bij het Amerikaanse Charlotte FC.

31/08/2024

Beter gezegd: Brecht Dejaegere maakte het ontslag van Christian Lattanzio bij Charlotte FC mee. Het gebeurde op woensdag 8 november 2023. Brecht verbleef er pas drie maanden. De laatste reguliere competitiematch die ze samen aanvatten mocht er anders wel wezen: die ging tegen Inter Miami met in het team Jordi Alba, Busquets en… Lionel Messi. Charlotte won met 1-0.

Maar in de daaropvolgende Playoff-wedstrijd werd meteen met 5-2 verloren bij New York Red Bulls waarna de club – einde seizoen 2023 – afscheid nam van zijn trainer.

Lattanzio bleef anderhalf jaar aan de kant tot hij per 1 juli 2024 de nieuwe coach werd van STVV.

De eerste keer

De eerste ontmoeting tussen KVK en STVV kwam er in het seizoen 1974-’75 toen de vierjarige Veekaa zijn tweede seizoen in tweede klasse speelde. Het werd 0-0. Het volgende seizoen werd alweer een gelijkspel: nu 2-2 met twee doelpunten van Ludwig Sklarski.

De Duitser groeide op in het kleine staatje Liechtenstein waar hij bij het plaatselijke Vaduz speelde. Later speelde hij ook voor de Liechtensteinse nationale ploeg en scoorde er het allereerste doelpunt ooit. Hij stierf in 2019 op 69-jarige leeftijd.

De laatste keer

Op 6 augustus vorig jaar startte KVK met bescheiden middelen aan het nieuwe seizoen. Ook tegen STVV werd verloren, 0-1 werd het.

De laatste thuiszege dateert trouwens al van oktober 2019. Toen won de Veekaa met 4-0 met doelpunten van Petit Pelé Mboyo, Gary Kagelmacher en twee keer Fraser Hornby.

Dat waren meteen twee van de drie doelpunten die de piepjonge Schot ooit voor KVK scoorde. Hij speelt nu op zijn 24 in de 2. Bundesliga bij Darmstadt.

De strafste keer

Op 19 september 2009, inmiddels 15 jaar geleden, eindigde KVK-STVV op 0-1. Eigenlijk had het ook zoiets als 5-1 kunnen worden want een sterk en door de media hoog gewaardeerd KVK schoot vanuit alle hoeken naar doel maar de jonge Simon Mignolet pakte gewoon alles.

Hoelang het al geleden is? Van toen Claudio en Gaëlle van restaurant Dell’Anno de aftrap gaven. Zij hadden net het VTM-programma ‘Mijn restaurant’ gewonnen en dat had de hele stad meegevierd na de zege tegen hun laatste concurrent uit… Sint-Truiden.

Drie keer kwam Leon Benko oog in oog met Mignolet, twee keer veegde de goalie een schot van Belhocine van de lijn, één keer zweefde hij een vrije trap van Kums uit de winkelhaak en dan was er nog scheidsrechter Nzolo die twee strafschopfouten onbestraft liet, ook toen de ingevallen Benteke in blessuretijd van de sokken werd gelopen.

Speelden toen onder coach Georges Leekens: Verbauwhede, Lazarevic, Vandenbroeck, Ciman, Hempte, Belhocine, De Beule, Kums, Pavlovic, Ibou en Benko. Vielen in: Benteke, Capon en Soetaers.

Deze keer

Het seizoen begon niet zo best voor de nieuwe STVV-coach Christian Lattanzio. STVV startte met 1-0 verlies op Anderlecht, een 1-4 nederlaag tegen Charleroi, 6-1 aan de broek op Antwerp en dan toch 3-3 en 0-0 thuis tegen Dender en Union.

In de ploeg staan traditioneel veel Japanners: vorig weekend zelfs 6, wat dubbel zoveel is als het aantal Japanners dat bij KVK kan worden opgesteld. Zij zullen er na afloop met zijn allen onderling aardig kunnen over napraten.

Ik ben erbij!