DSC 1223
DSC 1223

Freyr Alexandersson: "Winnen thuis is een droomscenario"

“De eerste wedstrijd winnen thuis is een droomscenario”, zegt Freyr Alexandersson, de coach die KV Kortrijk vorig seizoen als een heuse Miracle Man in eerste klasse kon houden. Nu start hij het nieuwe seizoen met een thuismatch tegen AA Gent.

26/07/2024

Dit keer kende KV Kortrijk een stabiele aanloop, niet afgeleid door andere dan sportieve gebeurtenissen. KVK speelde oefenwedstrijden tegen sterke tegenstanders resp. uit de Championship, de Ligue 1 en de Eredivisie.

“We zijn zo klaar als het kan”, zegt Alexandersson. “Ik weet dat we moeten werken met de kern die we op vandaag hebben. En ik heb vertrouwen in deze groep.”

Sissako, Dewaele & Seck out

Er doorkruisen wel enkele blessures zijn plan. Gilles Dewaele en Djiby Seck hebben een verrekking in de knie en zullen nog enkele weken aan de kant staan, Abdou Sissako werd vrijdagvoormiddag geopereerd aan de meniscus. Vermoedelijk is hij zes weken out.

“Dat Gilles uitvalt, is een tegenvaller. Hij is een man met ervaring en persoonlijkheid die belangrijk is voor de groep,” duidt de coach.

Sommige spelers zijn ook nog niet 100%. “Enkelen waren geblesseerd einde vorig seizoen en zijn na revalidatie nog niet op het best van hun kunnen. Abdel Kadri kende persoonlijke problemen in zijn thuisland, wordt bovendien wat uit evenwicht gehaald door transfergeruchten allerlei maar is toch al klaar voor de selectie.”

Tijdens zijn eerste persconferentie in aanloop naar de openingsmatch van de competitie, kreeg de coach ook enkele vragen over de nieuwkomers. “Nacho Ferri had het even moeilijk doordat hij in Alkmaar in het aangezicht werd geraakt, maar hij traint weer voluit mee.” Of hij te vergelijken is met die eerdere targetspits Avenatti? “Helemaal niet. De enige gelijkenis is  hun lengte. Nacho is een andere persoonlijkheid. Hij is ook pas 19 en moet nog veel leren. Maar hij doet dat ook.”

De Japanse middenvelder Kaneko is ook nieuw en liet al een goede indruk. Hijzelf vindt zich een rechterflankspeler. En de coach? “Hij is geen wingback. Hij is eerder een striker, een nummer 10. Maar het vraagt nog wat tijd voor hem om zich daaraan aan te passen.”

Patrik Gunnarsson is de nieuwe doelman. “Ik heb vertrouwen in mijn doelmannen”, zegt Alexandersson. “Ik zal ze samen met keeperstrainer Francky Vandendriessche evalueren over een periode van enkele weken. Patrik heeft zeker talent en is jong. Hij zal nog groeien als keeper.”

Francky ontmoet meteen zijn ex-collega’s waarmee hij de vorige seizoenen samenwerkte. Want zondag speelt KVK tegen Gent. In eigen huis. Alexandersson volgde de Europese wedstrijd van de Buffalo’s donderdagavond in hun stadion. “Ik zag een goede ploeg met vooral drie sterke ex-Kortrijkspelers”, vertelt hij, doelend op Kums, De Sart en Watanabe.

Maar thuis tegen AA Gent stuntte KVK in het verleden al wel vaker.

Ik ben erbij!