Kvk Cer 12
Kvk Cer 12

Een serie van de 4-0’s

KV Kortrijk ontmoet voor de 67ste keer Cercle Brugge en heeft daarbij een positieve statistiek: het won tot hiertoe 31 keer, verloor 21 keer. De Bruggelingen speelden donderdagavond nog Europees vooraleer ze zondagmiddag een gemotiveerd KVK ontvangen.

03/08/2024

De eerste keer

Toen KVK voor het eerst promoveerde naar Eerste Klasse speelde het zijn allereerste competitiematch op het hoogste niveau in eigen huis tegen… Cercle Brugge. Het gebeurde op zondag 12 september 1976. Via twee penalty’s werd het 1-1. Voor de Veekaa scoorde Dirk Demets.

KVK speelde met Horvath, Vergote, Marmenout, Deweerdt, Soete, Demets, Timmerman, Braem, Johan Vermeersch (71’ Seys), Nickel en Sklarski.

De laatste keer

KVK won de meest recente thuismatch tegen Cercle Brugge met 2-1 dankzij doelpunten van De Neve en Davies. Maar de laatste confrontatie werd in december 2023 gespeeld in Jan Breydel waar Cercle de Veekaa met 3-0 afdroogde.

Opvallend is wel dat in dat tumultueuze Kortrijkse seizoen beide wedstrijden werden geleid door de altijd toegewijde interim-coach Joseph Akpala die eerst de ontslagen Still en daarna de ontslagen De Boeck verving.

De strafste keer

Het was niet één keer straf maar liefst vier keer op een rij. Vier keer naeen wonnen de Kerels zowaar met 4-0 van Cercle!

Het gebeurde vooral in het straffe seizoen 2013-2014 waarin KVK in de competitie thuis won met 4-0, even later hetzelfde resultaat haalde in de Play Off 2 en in de return op Cercle ook weer 0-4. Het volgende seizoen werd dan maar hervat met… alweer 4-0.

De goalgetters? Dat waren achtereenvolgens Oussalah, Coulibaly en twee keer ex-Cerclist Stijn De Smet, de volgende keer weer Stijn De Smet nu met Brecht Capon en twee keer Thomas Matton, daarna opnieuw Stijn en Thomas plus twee keer Chevalier, en de vierde keer om het af te leren andermaal Matton samen met Gertjan De Mets en twee keer Marusic.

Toen zakte Cercle naar tweede klasse en wanneer het in 2018 terug kwam naar de hoogste reeks werd het in de Play Off 2 nog even aan het verleden herinnerd: weer won KVK met 4-0. Te gek. Met doelpunten van Ezekiel, Lepoint, Chevalier en nog een ex-Cercle-speler Kristof D’Haene.

Deze keer

Deze keer is het duel in het begin van het seizoen voor beide teams na hun nederlaag op de openingsspeeldag uiteraard heel belangrijk. KVK verloor met 0-1 van AA Gent al had het volgens alle waarnemers beter verdiend. Cercle ging met 3-0 de boot in bij Westerlo.

Donderdagavond won Cercle dan wel van het Schotse Kilmarnock in een voorronde van de Europa League. Het werd 1-0 nadat de heenmatch op 1-1 was geëindigd zodat de Bruggelingen doorgaan naar de volgende ronde.

Zondag om 16 uur is het wel weer om de competitiepunten te doen.

Ik ga mee