DSC 9439
DSC 9439

Bram Lagae: nog een man van de streek!

Na Gilles Dewaele en Nathan Huygevelde komt met Bram Lagae nog een man uit de streek naar KV Kortrijk. “Ik ben geboren in Kortrijk en ik woon bij de ouders van mijn vriendin in Stasegem”, aldus de jonge centrale verdediger met veel meer wedstrijdervaring dan je zou denken.

01/08/2024

“Ik begon bij Stasegem, trok dan naar Harelbeke en werd daar weggehaald door AA Gent”, vertelt de nog altijd maar 20-jarige Zuid-West-Vlaming. Hij was pas 13 toen hij de overstap naar de Buffalo’s maakte. “Mijn ouders hebben me jaren naeen op en af naar Gent moeten brengen, vooral mijn mama deed dat heel vaak. Ik ben ze daar allebei heel dankbaar voor”, zegt Bram. “Pas vanaf het vijfde middelbaar ging ik naar Gent naar school en werd er intern.”

Een jaar later, op zijn 14, werd hij al geselecteerd voor de nationale ploeg van de U15, waarmee hij liefst 7 wedstrijden speelde. De allereerste in september 2019 tegen Oekraïne.

Het stopte niet meer: Bram speelde bij de nationale U17, drie keer bij de U18, zeven keer onder Wesley Sonck bij de U19 waarvan hij er geen enkele verloor, en recent ook nog onder de coaching van Thomas Vermaelen twee keer met de U20 tegen Frankrijk.

Ook bij AA Gent deed hij al ervaring op. Hij speelde er een paar seizoenen met het beloftenteam in 1ste nationale tegen seniorenploegen als Knokke, Lokeren en Winkel Sport, maar werd door Hein Vanhaezebrouck ook regelmatig in de selectie van het A-team gedropt. Zo speelde hij in de competitie tegen Club Brugge en OHL, in de beker ook en zelfs in een Europese wedstrijd tegen Lugansk.

Half seizoen Ligue 2

“In januari zei Hein Vanhaezebrouck mij dat hij veel centrale verdedigers had en dat het goed voor mij zou zijn om naar een andere ploeg uit te kijken. Dunkerque was geïnteresseerd. Ik heb lang getwijfeld want ik kende de club helemaal niet, maar mijn vriendin Lotte zei ‘Je moet dat doen’ en ik ben haar daar heel dankbaar voor. Het was het beste wat me kon overkomen.”

Bij de Noord-Franse club uit de Ligue 2 speelde hij vrijwel alle wedstrijden in de terugronde. Dunkerque is een naar Franse normen bescheiden club maar bleef constant buiten de degradatiezone.

“Het is een ander soort voetbal”, vertelt Bram. “Het gaat er heel fysiek aan toe en de spitsen zijn sterke, stoere gasten. Er is ook minder countervoetbal dan bij ons: er wordt veeleer blok per blok opgebouwd.”

Maat van Kristofs broer

Bij KV Kortrijk komt Bram niet zoals in Dunkerque in een onbekende club terecht. “Ik ben vaak naar de Veekaa komen kijken. Ik stond hier regelmatig in de staantribune”, lacht hij. “Ik was hier ook bij de afscheidsmatch van Kristof D’Haene. Zijn jongere broer is mijn beste maat.”

De spelers kent hij ook wel. “Met Nathan Huygevelde zat ik bij Gent nog samen in de ploeg, ik speelde ook tegen Massimo Decoene en de meeste anderen ken ik natuurlijk wel van naam.”

Vorige zondag zat hij ook weer in de tribune voor… KVK-AA Gent. “De Veekaa had zeker wel een gelijkspel verdiend”, weet hij. “Maar ik ben ervan overtuigd dat we met deze groep de middenmoot zullen halen. Ik hoop daar mijn steentje toe te kunnen bijdragen.”

Dinsdag tekende Bram een contract bij KV Kortrijk, woensdag trainde hij al een eerste keer mee. Nu is het uitkijken naar zijn eerste aantreden in de hem best wel bekende rood-witte kleuren.