KV Kortrijk : 1STE Ttraining Met Bo Braem Foto Ilse Verbeke/vdb

17 jaar sinds overlijden Bo Braem

Nooit zal een geschiedschrijver het verhaal van KV Kortrijk kunnen schrijven zonder enkele hoofdstukken te wijden aan Boudewijn Braem. Bo was een topvoetballer, een gedreven trainer, een enthousiaste supporter, hij was de verpersoonlijking van KV Kortrijk.

Vandaag, 27 mei, is het exact 17 jaar geleden dat Bo stierf. Op het veld van KV Kortrijk. Symbolischer kon het niet. – Eddy Soetaert

27/05/2022
KV Kortrijk :: Benefiet Boudewijn Braem Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

Hart en ziel

In het boek ‘Van titel tot titel’ dat ik over de geschiedenis van het voetbal in Kortrijk maakte, omschreef ik Bo Braem als de coryfee van KVK: ”De Veekaa was zijn ziel, zijn hart, zijn leven. Het was geen toeval dat Bo overleed in het Guldensporenstadion. Het moést zo zijn.”

Boudewijn Braem (geboren op 30 oktober 1950) was amper 17 toen hij zijn eerste wedstrijd in het basisteam van Kortrijk Sport speelde. Hij werd al gauw een smaakmaker, een sterspeler, voor wie het spel met de bal soms het stroeve tactische concept oversteeg. Na de fusie behoorde hij tot een beroemd middenveld met zijn boezemvriend Dirk Demets, met Michel Timmerman en Wim Reijers.

Bo was postbediende, elke supporter kon met hem gaan praten aan zijn loket. Hij was een volksjongen die in de huidige tijden binnen de kortste keren naar een topclub en zo naar het buitenland zou zijn getransfereerd. Maar hij bleef in zijn beste jaren voetballen voor de Veekaa.

BV07619

Overname KV Kortrijk

Na zijn carrière werd hij trainer bij diverse clubs uit de streek. Hij leidde SK Gullegem toen hij vernam dat ‘zijn KVK’ zou verdwijnen. In de lente van 2001 werden immers de boeken neergelegd. “Ik ben 50 jaar en was 28 jaar actief bij KVK. Vandaag valt een deel van mijn leven weg”, liet hij noteren.

Maar Bo ging niet bij de pakken zitten. Hij riep er zijn ex-ploegmaats Luc Vanneste en Michel Timmerman bij en zocht enkele mensen rond zich om de club van de overgave te redden. Op dat moment stond het immers zo goed als vast dat Tony Coorevits, voorzitter van KFC Wevelgem City, de club zou overnemen. De supporters van de Veekaa steunden hem zelfs: “Hij heeft ambitie. Met de groep van Bo Braem zullen we nooit meer hoger dan bevordering geraken.”

Maar Bo dreef door en vond de 6 miljoen frank (150.000 euro) die nodig was om de bondsschulden en een paar hangende transferbedragen te voldoen. Het lukte. Veel financiële middelen waren er niet en dus werd Bo zelf trainer. Later wou hij de club commercieel op de rails krijgen. Op een zwoele lenteavond stelde hij vast dat de grasmachine niet meer werkte en het gras te hoog stond. Met een gewone grasmaaier knipte hij drie uur lang het hele veld. Om elf uur ’s avonds dronk hij met een vriend een cola in de middencirkel.

Kv KORTRIJKmemeorial Bo Braem Foto DAVID CATRY/VDB

Hartfalen op het veld

De volgende ochtend vroeg vonden bierleveranciers zijn levenloze lichaam. Hartfalen had hem geveld. “Boudewijn Braem (54) was de grootste voetballer die KV Kortrijk ooit heeft gekend”, stond in alle kranten. Hij zou nu 71 zijn.

Niemand mag hem ooit vergeten, noch als topvoetballer, noch als clubicoon, noch als redder van KV Kortrijk. Elk jaar bij de verjaardag van zijn overlijden past het om Boudewijn Braem even te gedenken.